bentmosfjell.no - Velkommen til min liberale verden
Innhold
Blogarkiv
Education is to replace an empty mind with an open one.
- Malcolm S. Forbes
Bauta Bøker FRIstud FRIdemokratene Ideer om frihet Kulturutvalget Johan Norberg sin hjemmeside Monticello Society
Bøker er livet!
På mine sider finner du alle de beste internettbokhandlerne. I mine bokanbefalinger vil jeg linke til de med den beste prisen på den aktuelle boken.
Min blog
Konspirasjoner kontra kritisk sans
I går var jeg på Upop-aften om frimurerkonspirasjoner. Jeg må innrømme at jeg var direkte ufin mot innlederne. Jeg lærte imidlertid en viktig ting.

Fire innledere holdt på i over 3 timer. På slutten ble det så ille at jeg ikke klarte mer og måtte gå. I løpet av debatten kalte jeg det de hadde å by på for ”ræl”. Maken til sludder og ureflekterte teorier er det lenge siden jeg har vært ute for.

Jeg med flere var i nærheten (over?) til å sjikanere de fire tapre sjeler. Tom derimot, forsvarte dem og var så positiv at det var en fryd. Alt var ”mot normalt”. Denne Upopen kommer til å bli legendarisk.

Jeg skal ikke skildre debatten i detaljer, men ta noen høydepunkter. En viktig grunn til vestlig rikdom var kolonitiden, nærmer bestemt magi man rappet med seg fra fjerne land. Symboler og tallmagi er styrende for mye av utviklingen. 2. verdenskrig var manipulertt frem av brorskap med tanke på profitt. Jødeutryddelsen ble planlagt av Rotschild for å danne grunnlag for staten Israel. Det Hvite Hus er senter i en ugle, hvis man bare ser gater og steder på riktig måte.

Innlederne ble grundig avkledd. For en gangs skyld var jeg og Thomas Eliassen, leder for Fremtiden I Våre Hender Blindern enige! Han var nok mer ufin enn meg, selv om jeg var bedre.

Den ene innlederen tegnet noen streker på et kart og fant at det var skjulte David-stjerner i Washington. Skjulte mønstre. Mitt tilsvar var å tegne Karl Johans gate på et ark og så Akersgata som går på tvers bak Stortinget. Vips, et skjult kors, og snur man det… Djevelens tegn!

Dumt, ja! Men det illustrerer godt problemet med hele seansen. Man går seg fullstendig vill i sine egne teorier og ser det man vil se. Etter foredraget ble vi sittende i Biblioteket og snakke med innlederne. Der gjorde de en mye bedre figur og fremstod på en helt annen måte.

Hva var så den viktige lærdommen jeg fikk ut av kvelden? Innlederne var veldig kritiske mot det bestående. Jeg er også svært kritisk til det bestående. Det er imidlertid viktigere å være kritisk til egne tanker. Det er så fort gjort å plukke ut de tegnene og faktaene som passer overens med ens egne teorier og fordommer.

Innlederne hadde helt klart – på det området de pratet om – gått seg helt bort. Det er noe av det minst sammenhengende og surrete jeg har hørt på alle de arrangementer jeg har vært på. Hadde de brukt 10% av den kritiske sansen de har mot for eksempel Frimurerne på sine egne teorier, så måtte disse forkastes. Eller i hvert fall fått en bedre begrunnelse.

Det jeg ble sittende og tenke på var i hvilken grad jeg også velger ut fakta og eksempler basert på hva jeg allerede mener. En kritisk selvransakelse vil i hvert fall avsløre at jeg har tatt noen snarveier opp gjennom årene. Det er på tide å bli mer kritisk til deler av de argumenter jeg ofte bruker.

Jeg vil anbefale alle å gå på Kulturutvalgets arrangementer. Det er mye å lære, selv fra kaotiske hjerners frie utløp.

Debatten går | Tirsdag 23. September 2003, kl. 17.17
Comments

Powered by Movable Type 2.64
Kalenderen
Hentet fra bentmosfjell.no. Du kan få en slik kalender på din side, bare trykk her.
"The State! Always and ever the government and its rulers and operators have been considered above the general moral law. ... The distinctive feature of libertarians is that they coolly and uncompromisingly apply the general moral law to people acting in their roles as members of the State apparatus. Libertarians make no exceptions. For centuries, the State (or more strictly, individuals acting in their roles as "members of the government") has cloaked its criminal activity in high-sounding rhetoric. For centuries the State has committed mass murder and called it "war"; then ennobled the mass slaughter that "war" involves. For centuries the State has enslaved people into its armed battalions and called it "conscription" in the "national service." For centuries the State has robbed people at bayonet point and called it "taxation." In fact, if you wish to know how libertarians regard the State and any of its acts, simply think of the State as a criminal band, and all of the libertarian attitudes will logically fall into place."
Murray N. Rothbard i For a New Liberty, s 46