bentmosfjell.no - Velkommen til min liberale verden
Innhold
Blogarkiv
Education is to replace an empty mind with an open one.
- Malcolm S. Forbes
Bauta Bøker FRIstud FRIdemokratene Ideer om frihet Kulturutvalget Johan Norberg sin hjemmeside Monticello Society
Bøker er livet!
På mine sider finner du alle de beste internettbokhandlerne. I mine bokanbefalinger vil jeg linke til de med den beste prisen på den aktuelle boken.
Min blog
Noen tanker rundt menneskelig ulikhet – del 1
Ufortjente goder og onder er noe jeg tenker mye på.

10. mai fylte Thea 2 år. Hun er min brors datter. Hun lider ingen nød. Hun har god og sunn mat, flotte klær, god hygiene og alt annet en livlig 2-åring kan ønske seg. Hun har ikke gjort noen som helst ting for å fortjene dette.

Andre steder i verden sulter 2-åringer i hjel, skitne og avmagrede etter et lidelsesfullt liv. De har ikke gjort noe for å fortjene dette.

Vi lever i virkelighetens verden, på godt og vondt. Det betyr at vi ikke bare kan drømme oss vekk fra et problem. Fra mennesker som har det vondt. Eller for å formulere det på en annen måte: Vi kan ikke tro at ethvert ønske om å fjerne lidelse, faktisk leder til dette resultatet. Det har vært svært mange utopiske, hjertegode forsøk opp gjennom historien som til og med har gjort vondt verre. Den gode nyheten er at mennesker har en vidunderlig evne til å løse problemer.

Og det er ikke den sultende 2-åringen, men Thea, som er interessant. Det er hun som er underet, det som vi må forstå. Den sultende 2-åringen er det naturlige. Det triste, jævlige, men naturlige. Barn som dør har alltid vært en lidelse, til alle tider, foreldre har alltid elsket sine barn. Til tross for dette har det vært en selvfølge at barn sulter og dør, dette har skjedd i tusener av år. I alle deler av verden.

De siste århundrene har det imidlertid skjedd noe fantastisk. Dette fenomeneter er utryddet i store deler av verden. Man kan gjerne gråte over den sultende 2-åringen i Niger, men det er like viktig å juble over Thea. Og forstå!

Mer følger...

Filosofiske tanker | Tirsdag 26. Juli 2005, kl. 8.46
Comments

Powered by Movable Type 2.64
Kalenderen
Hentet fra bentmosfjell.no. Du kan få en slik kalender på din side, bare trykk her.
"The State! Always and ever the government and its rulers and operators have been considered above the general moral law. ... The distinctive feature of libertarians is that they coolly and uncompromisingly apply the general moral law to people acting in their roles as members of the State apparatus. Libertarians make no exceptions. For centuries, the State (or more strictly, individuals acting in their roles as "members of the government") has cloaked its criminal activity in high-sounding rhetoric. For centuries the State has committed mass murder and called it "war"; then ennobled the mass slaughter that "war" involves. For centuries the State has enslaved people into its armed battalions and called it "conscription" in the "national service." For centuries the State has robbed people at bayonet point and called it "taxation." In fact, if you wish to know how libertarians regard the State and any of its acts, simply think of the State as a criminal band, and all of the libertarian attitudes will logically fall into place."
Murray N. Rothbard i For a New Liberty, s 46