bentmosfjell.no - Velkommen til min liberale verden
Innhold
Blogarkiv
Education is to replace an empty mind with an open one.
- Malcolm S. Forbes
Bauta Bøker FRIstud FRIdemokratene Ideer om frihet Kulturutvalget Johan Norberg sin hjemmeside Monticello Society
Bøker er livet!
På mine sider finner du alle de beste internettbokhandlerne. I mine bokanbefalinger vil jeg linke til de med den beste prisen på den aktuelle boken.
Kalenderen
Oktober 2003
Forrige: Høstkonferansen 2003 Neste: Kollektivtrafikken
Upop-aften | Mandag 13. Oktober 2003, kl. 19.00
Amerika - Fordommer og uvitenhet blant forskere og lekfolk
Foredrag ved Ole O. Moen. Biblioteket på Chateau Neuf.

De vet ikke hvor Europa ligger på et verdenskart! Fattigdom, rasisme, privatisering og big business er nøkkelord i samtalen rundt landet. Presidenten har jukset seg til jobben, for så å bombe der det passer han. Bare for å vise at USA er størst og sterkest. Amerikanerne er så fordomsfulle, hvor ofte sier vi ikke det til hverandre?

Men hva med våre egne forutinntatte meninger om dette landet? Lider vi av de samme fordommene vi er så flinke til å påpeke at de har? I kveld retter vi fokuset den andre veien. Hvorfor er nordmenn sitt forhold til USA preget av kunnskapsløshet og fordommer? Hvilke problemer fører dette til for våre politiske og kulturelle vurderinger?

Det siste året har en rekke USA-eksperter advart mot det forenklede synet på USA, som preger debatten og den akademiske forskningen. De mener vi tar USA for gitt og unnlater å ta forskjellene mellom USA og Europa på alvor. Det er få som forsker på amerikansk innenrikspolitikk og kultur, tradisjon og ikke minst den amerikanske selvoppfattede ”eksepsjonalismen”, og dette kan gjøre analysene ensidige og mangelfulle.

USA er utvilsomt verdens viktigste land, både politisk og økonomisk. Mangelen på en korrekt forståelse av dette store landet, blir da et betydelig problem i akademiske diskusjoner. Det er på tide å forstå det vi ikke forstår!

Panel:
Ole O. Moen, førsteamanuensis ved Institutt for britiske og amerikanske studier UiO

Arrangeres av Kulturutvalget.

Powered by Movable Type 2.64
Kalenderen
Hentet fra bentmosfjell.no. Du kan få en slik kalender på din side, bare trykk her.
"The State! Always and ever the government and its rulers and operators have been considered above the general moral law. ... The distinctive feature of libertarians is that they coolly and uncompromisingly apply the general moral law to people acting in their roles as members of the State apparatus. Libertarians make no exceptions. For centuries, the State (or more strictly, individuals acting in their roles as "members of the government") has cloaked its criminal activity in high-sounding rhetoric. For centuries the State has committed mass murder and called it "war"; then ennobled the mass slaughter that "war" involves. For centuries the State has enslaved people into its armed battalions and called it "conscription" in the "national service." For centuries the State has robbed people at bayonet point and called it "taxation." In fact, if you wish to know how libertarians regard the State and any of its acts, simply think of the State as a criminal band, and all of the libertarian attitudes will logically fall into place."
Murray N. Rothbard i For a New Liberty, s 46